Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

"Δημοκρατική Συμμαχία"

dora-bakoyannis Με αντικρατικιστική κριτική, φιλελεύθερη ρητορική, ένα αμήχανο θολό κομματικό λογότυπο και 5000 ανθρώπους στο πλευρό της, η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής την ίδρυση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».
Ένα ακόμη κόμμα προστέθηκε στις επιλογές των Ελλήνων εκλογέων
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα, η κ. Μπακογιάννη θα επισκεφθεί την Δευτέρα στις 14:00 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει για την ίδρυση του νέου κόμματος.
Ας ξεκινήσουμε με το κομματικό λογότυπο: Το έμβλημα, η σχεδίαση και η χρωματική παλέτα που αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία του, μάλλον δεν θα ενθουσίασε όσους παρευρέθησαν το πρωί της Κυριακής στο θέατρο Badminton στο Γουδή για να παρακολουθήσουν την Ντόρα Μπακογιάννη στην ιδρυτική της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» ομιλία της.
«Βαθύ μπλε» για να δηλώνει το «εθνικό» αλλά και την πολιτική κοιτίδα της νέας αρχηγού, «πορτοκαλί» ως ένδειξη του νέου και ανεξάρτητου πολιτικού σχηματισμού (δικές μας ερμηνείες αυτά) και στη μέση μία σκιά ελιάς, ως σύμβολο δημιουργίας, σύμφωνα με την ίδια την Ντόρα Μπακογιάννη.
Στα χρώματα της εκδήλωσης θα πρέπει να προστεθούν τα πρασινωπά αλλά και ερυθρόμορφα πλακάτ επί των οποίων ήταν αναγεγραμμένα συνθήματα όπως «συνεργασία», «αλήθεια», «διαφάνεια», «καινοτομία», «ενότητα». Τα κρατούσαν, σε ελεγχόμενες χωροταξικές και σκηνοθετικές δόσεις, μέλη του ακροατηρίου.
Όσο για το soundtrack της παρθενικής εκδήλωσης, αυτό, με εξαίρεση μια κρητική μαντινάδα, (κατά παραγγελία μας φάνηκε) περιελάμβανε ήχους αντλημένους από τα ηρωικά 80s: Roxette και She’s got the look (σε ελεύθερη, σημερινή απόδοση θα το μεταφράζαμε ως: «Τό ‘χει»)  και  από τους Queen  το «We will rοck you» (αυτό ακούγεται πιο απειλητικό).
Φιλελεύθερο προφίλ
Μία από τις πρώτες κουβέντες της κ. Μπακογιάννη ήταν να ψέξει την αδιαφορία για τις 130.000 χαμένες θέσεις εργασίας που κατεγράφησαν στον ιδιωτικό τομέα «μόνο μέσα στο καλοκαίρι», τη στιγμή που όλοι συζητούν εάν είναι σωστό ή όχι να περικοπούν προνομιακά επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, ενώ προς επίρρωση του φιλελεύθερου προφίλ που επιχείρησε να δώσει στο νέο κόμμα, η κυρία Μπακογιάννη επιτέθηκε και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες: «Πρέπει να τους υπενθυμίσουμε τη υποχρέωσή της τους να δουλέψουν», είπε μέσες άκρες.
Αναπτύσσοντας τις βασικές αρχές της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», η Ντόρα Μπακογιάννη είπε καθαρά ότι τάσσεται κατά των νέων φόρων και υπέρ της καθιέρωσης ενιαίου φορολογικού συντελεστή στην «περιοχή» του 20%.
Ζήτησε λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους
Επεσήμανε ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και συμφωνία για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του.
Ξεκαθάρισε ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» θα συγκρουστεί με φαινόμενα αδιαφάνειας και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά συμπεριφορές συντεχνιών που οδηγούν σε ομηρία του συνόλου.
Συγκεκριμένα πρότεινε τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τον συνδικαλισμό ώστε να καθιερωθεί μυστική καθολική ψηφοφορία για τις μεγάλες απεργίες και να μην απαλλάσσονται από την εργασία οι συνδικαλιστές.
Η κυρία Μπακογιάννη τάχθηκε επίσης υπέρ της άρσης μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους.
Κάνοντας αυτοκριτική απάντησε παράλληλα και σε όσους αμφισβητούν ότι μπορεί να έχει θέση στη νέα εποχή επειδή ανήκε ως τώρα στο σύστημα. «Έχω και εγώ αλλάξει, διότι με άλλαξε η ζωή. Ξέρω πολύ καλά πως είναι να πέφτεις και να πρέπει να σηκωθείς», είπε, αναφέροντας πως έχει απομυθοποιήσει την εξουσία.
Έσχατος λαϊκισμός η καταψήφιση του Μνημονίου
Υπερασπίστηκε την απόφασή της να ψηφίσει υπέρ της χρηματοδότησης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. «Διαφωνούσα και διαφωνώ με πάρα πολλά από τα μέτρα και της ρύθμισης του Μνημονίου, αλλά εκείνη την ώρα, τον περασμένο Μάιο, το δίλημμα ήταν αδυσώπητο για όλους: Η έγκριση του Μηχανισμού στήριξης ή άμεση χρεοκοπία».
Υπογράμμισε και άφησε σαφείς αιχμές για τη ΝΔ προσθέτοντας ότι όσοι κρύβουν από τον ελληνικό λαό αυτό το δίλημμα και δημαγωγούν κάνουν τεράστια ζημιά στους Έλληνες.
«Η επιλογή να αρνηθείς την ψήφο σωτηρίας της χώρας για να μην επωμιστείς το πολιτικό κόστος που σου αναλογεί, είναι ο ορισμός του πιο ακραίου και ανεύθυνου λαϊκισμού. Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω», πρόσθεσε, ενώ άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο αλλά και για τις αλλαγές που επιχειρεί να προχωρήσει.
Παράθυρο για συνεργασία
Οι μεγάλες κρίσεις θέλουν μεγάλες ρήξεις, είπε, και τόνισε πως η «Δημοκρατική Συμμαχία» έχει την υποχρέωση της δράσης και της δέσμευσης. Συμπλήρωσε πως πιστεύει στην εθνική συνεννόηση και τη συνεργασία και είπε ότι το νέο κόμμα έχει ξεκάθαρη φυσιογνωμία και ταυτότητα και είναι κεντρομόλος δύναμη που αναπτύσσεται στην καρδιά του πολιτικού συστήματος.
Παρόντες, αλλά όχι εμφανείς στις τηλεοπτικές κάμερες ήταν οι εν ενεργεία ανεξάρτητοι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Κώστας Κιλτίδης. Επίσης ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, οι πρώην βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ Γιώργος Καλός, Γιώργος Παπαγεωργίου, Στέλιος Νικηφοράκης και Θεόφιλος Βασιλείου, ο πατέρας του νυν βουλευτή της ΝΔ και πρώην βουλευτής Ανδρέας Καραγκούνης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κοτσώνης.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος θα γίνει το Μάρτιο.
www.ethnos.gr
www.pressgr.com