Με τη δήλωσή της ρίχνει... λάδι στη φωτιά καθώς εντείνεται η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εκατομμύρια των μεταναστών που αποκαλούν πατρίδα τους τη Γερμανία.
Οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα-είπε η Μέρκελ-όμως θα πρέπει να μάθουν τη γλώσσα και να δεχτούν τα πολιτισμικά στοιχεία μας.
Η προηγούμενη προσέγγιση να οικοδομηθεί μια πολυπολιτισμική κοινωνία που επιτρέπει σε ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς «να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον...απέτυχε. Απέτυχε πλήρως», τόνισε και συμπλήρωσε: «Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η χώρα μας ζήτησε από ξένους εργάτες να'ρθουν στη Γερμανία και τώρα ζουν στη χώρα μας. Κοροϊδέψαμε τον ευατό μας για λίγο όταν είπαμε: ''Δεν θα μείνουν, κάποια στιγμή θα φύγουν", όμως δεν έγινε έτσι».
Η συζήτηση για τους μετανάστες
Η συζήτηση για τους μετανάστες και τη θέση τους στη γερμανική κοινωνία εντείνεται το τελευταίο διάστημα με αφορμή την κυκλοφορία, πρόσφατα, του βιβλίου του πρώην κεντρικού τραπεζίτη, Τίλο Σαραζίν, στο οποίο κατηγορεί τους μετανάστες ότι ζουν παρασιτικά εις βάρος του γερμανικού κράτους.
Ο Σαραζίν απομακρύνθηκε από την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας, ωστόσο το ενδιαφέρον για το βιβλίο του υπήρξε έντονο. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η χώρα τους «κατακλύζεται από ξένους». tanea.gr
Η Μέρκελ, από την πλευρά της, μιλώντας αφενός για αποτυχία των μεταναστών να ενσωματωθούν, αφετέρου για την ανάγκη να δεχτούν οι Γερμανοί τα τζαμιά στις γειτονιές τους, προσπαθεί να συμβιβάσει τις δύο γραμμές που διαμορφώνονται.
Νέα πρόσκληση για εργάτες από το εξωτερικό
Στην ίδια πολιτική εκδήλωση, η γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε πως η Γερμανία χρειάζεται, χωρίς καμία αμφιβολία, ειδικευμένους ξένους εργάτες.
Η συγκεκριμένη δήλωση προφανώς δεν έγινε χωρίς λόγο. Σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν τονίζει σήμερα πως είναι ανάγκη, να διευκολυνθεί η είσοδος στη Γερμανία ξένων εργατών με ειδίκευση-όπου αυτό είναι δυνατό. Σύμφωνα με το γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η χώρα χρειάζεται αυτή τη στιγμή 400.000 ειδικευμένους εργάτες και δεν τους έχει.
Ωστόσο η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, το αδερφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, απέρριψε κάθε προσπάθεια χαλάρωσης των σχετικών νόμων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει στη Γερμανία χώρος για περισσότερους μετανάστες.