Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η πιο ζεστή χρονιά από το 1850

Η θερµότερη χρονιά από το 1850 αποδεικνύεται η φετινή, βάσειτων στοιχείων των τριών µεγαλύτερων µετεωρολογικών σταθµών στον κόσµο. Με αυτό το δεδοµένο, οι επιστήµονες δεν µπορούν παρά να επιβεβαιώσουν την τάση υπερθέρµανσης του πλανήτη. Την ίδια στιγµή, Αγγλία και Γαλλία υποδέχονται τη βιαστική βαρυχειµωνιά ντυµένες στα λευκά...
Σήµερα, η µέση θερµοκρασία του πλανήτη είναι υψηλότερη κατά 0,8°C συγκριτικά µε τα προβιοµηχανικά επίπεδα και το 2010 περίπου κατά 0,5°C πιο θερµό από τον µέσο όρο της περιόδου 1961-1990. Αν και υπολείπονται δύο µήνες για την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των δεδοµένων, ακόµη κι ένα παγωµένο κύµα στο τέλος του χρόνου οι επιστήµονες υποστηρίζουν ότι απλώς θα «υποβιβάσει» τη φετινή χρονιά στην τρίτη θέση, διατηρώντας στην κορυφή των πιο θερµών ετών το 1998 και το 2005.

Με φόντο λοιπόν την άνοδο της θερµοκρασίας, ολοκληρώνεται την επόµενη εβδοµάδα στο Μεξικό η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίµα. Μετά την παταγώδη αποτυχία της περσινής Συνόδου της Κοπεγχάγης, φέτος τίθενται µικρότεροι στόχοι µεν, πιο εφικτοί δε, όπως ο περιορισµός της αποψίλωσης των δασών, ώστε να ισχύσει στο µέλλον µια παγκόσµια συνθήκη. Και βέβαια, σύσσωµη η επιστηµονική οµάδα του ΟΗΕ δεν σταµατά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: οι υψηλές θερµοκρασίες ισοδυναµούν µε περισσότερες πληµµύρες, καύσωνες και αύξηση του επιπέδου της θάλασσας.

Στο ίδιο µήκος κύµατος κυµαίνονται τα συµπεράσµατα του αµερικανικού διαστηµικού οργανισµού της NASA, του Αµερικανικού Κέντρου Κλιµατικών ∆εδοµένων και της βρετανικής ερευνητικής µονάδας για το κλίµα. «∆εν θα µου έκανε εντύπωση αν όλοι καταλήξουν στο συµπέρασµα ότι το 2010 είναι το πιο θερµό έτος», παρατηρεί ο Τζέιµς Χάνσεν από τη NASA. Τα τρία ινστιτούτα χρησιµοποιούν παρόµοιες µεθόδους παρατήρησης, αλλά µε λίγο διαφορετικό τρόπο – το Ινστιτούτο Goddard της NASA λόγου χάριν επικεντρώνεται στην περιοχή της Αρκτικής, όπου η θερµοκρασία αυξήθηκε µε πιο ταχείς ρυθµούς. Ωστόσο, οι ειδικοί συµφωνούν πως η παγκόσµια αύξηση της θερµοκρασίας συνδέεται µε το φαινόµενο Ελ Νίνιο, δίνοντας ως πιο χαρακτηριστική περίπτωση το έτος 1998.

Και ενώ οι ειδικοί στην πλειονότητά τους δεν στέκονται στο αν όντως το 2010 είναι η πιο ζεστή χρονιά, αλλά στην τάση υπερθέρµανσης του πλανήτη, παραφωνία στο σκηνικό αποτελεί η πρώιµη βαρυχειµωνιά στη Γαλλία και τη Βρετανία. Χαµηλές θερµοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις επικρατούν στις δύο ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σύµφωνα µε τις µετεωρολογικές προβλέψεις θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του καιρού τις επόµενες ηµέρες. Το φαινόµενο οφείλεται στο παγωµένο κύµα από τη Σκανδιναβία, όπου οι θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια της ηµέρας κυµαίνονται µεταξύ 3° και 10°C υπό το µηδέν.

http://parapolitikaargolida.blogspot.com