Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ο Μάνος Χατζιδάκις στην Καθημερινή της Κυριακής

Δεν άργησα τόοοσο πολύ να το πάρω πρέφα. Η αλήθεια είναι βέβαια πως δεν το είχα αντιληφθεί από το Σεπτέμβρη ήδη. Αλλά λίγο αργότερα, ναι.
Ελπίζω βέβαια εσείς να το είχατε καταλάβει πριν από μένα. Τελοσπάντων δεν έχει σημασία, μπροστά σ’ αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Γιατί είναι. Ποιό είναι αυτό, για αυτούς που δεν το ξέρουν.

Κάθε Κυριακή, μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής, παίρνετε δώρο (η αλήθεια είναι πως πληρώνουμε την εφημερίδα κάτι παραπάνω, αλλά αξίζει τον κόπο) και έναν από τους δίσκους του Μάνου Χατζιδάκι. Του ανθρώπου που έδωσε νέο περιεχόμενο και επαναπροσδιόρισε την έννοια του ελληνικού πολιτισμού και της τέχνης. Της μουσικής, της σύνθεσης, της αίσθησης, της αισθαντικότητας και ο, τι άλλο θέλει και είναι για τον καθένα προσωπικά, ο Χατζιδάκις. Και δε μιλάμε για παρουσία, προσφοράς εφημερίδας. Τα cd’ s, είναι όπως ακριβώς τα πουλάνε στα δισκοπωλεία, με σκληρό εξώφυλλο και κανονικά το βιβλιαράκι με τις φωτογραφίες και τους στίχους.

Η προσφορά- παροχή ξεκίνησε από τις 17 Σεπτέμβρη και θα κρατήσει για 17 εβδομάδες, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δισκογραφία του. Τα έργα που μέχρι τώρα έχουν δοθεί είναι: “Οδός ονείρων”, “Το χαμόγελο της Τζοκόντα”, “Όρνιθες”, “Μυθολογία”, “Της γης το χρυσάφι”, “15 εσπέρινοί”, “Τριάντα νυχτερινά”, “Πορνογραφία” και μερικά αλλά που ίσως μου διαφεύγουν. Μην απελπίζεστε όμως γιατί μένουν αρκετά ακόμη και εξίσου σημαντικά. Μένει η “Λαϊκή” και η “Ρωμαϊκή αγορά” ( των οποίων οι δίσκοι θα δοθούν ένας- ένας, όπερ και σημαίνει 4 Κυριακές), η “Εποχή της Μελισσάνθης”, “Το καταραμμένο φίδι” και πολλά ακόμα.

Η αλήθεια είναι πως είναι ωραία συλλογή και, κατά τη γνώμη μου, ο καθένας μας οφείλει να την έχει στη δισκοθήκη του (ξέρω ότι μερικοί θα σκεφτείτε πως, ναι, να την έχετε, αλλά γιατί να την αγοράσετε, αφού υπάρχει πάντα και το ίντερνετ;! Ναι υπάρχει αλλά, άλλη χάρη έχει όλο το πακετάκι στο ράφι σε συλλογή. Προσωπική γνώμη…) και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία αυτή, καθ’ ότι τα cd’s, έχουν τσιμπηθεί λιγάκι στις μέρες μας.

Ας συλλέξουμε λοιπόν πολιτισμό, λίγο πιο οικονομικά. Καλό θα μας κάνει. Η μουσική του Μάνου ( και όχι μόνο, εντάξει, κι άλλες μορφές τέχνης), “λειαίνει” τους ανθρώπους και τους ομορφαίνει. Έτσι τουλάχιστον ένιωσα εγω, όταν τον πρωτανακάλυψα και άρχισα να μαζεύω τα έργα του.

Καλή συνέχεια!

 http://www.tsimpountiii.gr