Αυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες πολιτών για φοροδιαφυγή, και ειδικότερα καταγγελίες συγγενών εναντίον συγγενών, φίλων εναντίον φίλων, γειτόνων κατά γειτόνων, πρώην συνεταίρων αλλά και διαζευγμένων, για παράνομο πλουτισμό. Συνολικά έχουν καταγραφεί στο ΣΔΟΕ 19.260 καταγγελίες πολιτών για φοροδιαφυγή το τελευταίο διάστημα, από τις 17.948 που ήταν ως τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου. Η πλειοψηφία των καταγγελιών είναι επώνυμες, γεγονός που έχει εντυπωσιάσει τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ που δεν προλαβαίνουν να τις ελέγχουν. Το 20% των καταγγελιών αυτών παραμένουν ακριβείς και ήδη επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Η μέθοδος των «φοροκαρφωμάτων» φαίνεται ότι αποδίδει και για τον λόγο αυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παροτρύνουν τους πολίτες να συνεχίσουν τις καταγγελίες, προσφέροντάς τους σε ορισμένες περιπτώσεις και κίνητρα. Οσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, όσο γίνονται εξαγγελίες για νέα μέτρα, τόσο αυξάνονται και οι καταγγελίες, παρατήρησε στέλεχος των ελεγκτικών μηχανισμών.
Ο ειδικός γραμματέας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών κ. Ι. Καπελέρης είπε στο «Βήμα» ότι «όλες οι καταγγελίες, επώνυμες και μη, εξετάζονται προσεκτικά και διερευνώνται από τους ελεγκτές», αλλά απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες, λέγοντας απλώς ότι «συγκεντρώνουμε αυτές τις ημέρες τα στοιχεία».
Οι πολίτες όχι μόνο καταγγέλλουν συμπολίτες τους και κυρίως συγγενείς τους, αλλά προσκομίζουν και αποδεικτικά στοιχεία, όπως αριθμούς συμβολαίων, αριθμούς πινακίδων πολυτελών αυτοκινήτων, φωτογραφίες από... πισίνες και από ακίνητα «ώστε να διευκολύνουν τον έλεγχο των “ράμπο” του ΣΔΟΕ και οι καταγγελίες τους να πιάσουν τόπο» βεβαίωσε αξιωματούχος του ΣΔΟΕ. Η πιο δημοφιλής καταγγελία είναι για παράνομο πλουτισμό, ενώ υπήρξαν καταγγελίες και για... εφοριακούς, αμέσως μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν, τις οποίες εξετάζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος.
Μ εγάλος αριθμός καταγγελιών για φοροδιαφυγή και για παράνομο πλουτισμό που γίνονται από πολίτες εξακολουθούν να προέρχονται από συγγενείς. Είτε για τα κληρονομικά είτε για το μοίρασμα της οικογενειακής περιουσίας είτε ακόμη από φθόνο: «Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγγενείς φοροκαρφώνουν συγγενείς τους» βεβαιώνουν οι ελεγκτές και αναφέρουν ότι ακόμη και εν διαστάσει σύζυγοι ή ζευγάρια εκτός γάμου (όταν χωρίζουν) καταφεύγουν στο ΣΔΟΕ για να «καρφώσουν» τους ή τις συζύγους τους ή φίλους τους για φοροδιαφυγή καταθέτοντας παράλληλα συγκλονιστικές λεπτομέρειες.
Καταγγελίες για φοροδιαφυγή ή για παράνομο πλουτισμό γίνονται επίσης από συνεταίρους σε μια επιχείρηση. Ο ένας συνέταιρος καταγγέλλει τον άλλον. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρξουν προβλήματα στην εταιρεία και οι συνέταιροι «σπάσουν» τη συμφωνία. Επίσης, κατεγράφησαν ασθενείς να καταγγέλλουν γιατρούς για «φακελάκι» ή (τώρα τελευταίως) για υπερυνταγογραφήσεις, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου υπήρξαν καταγγελίες εναντίον γιατρών ζητώντας να ελεγχθεί η οικονομική τους κατάσταση.
Πηγή: Νίκος Χασαπόπουλος, ΤΟ ΒΗΜΑ