Η χαιρεκακία (schadenfreude στο πρωτότυπο κείμενο) δεν εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα, αναφέρει σε πρωτοσέλιδη επίθεσή της στην πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Είναι δυνατή απέναντι στους αδύναμους», υπογραμμίζει για τη Γερμανίδα καγκελάριο, υποστηρίζοντας ότι τους επιβάλλει μια νέα συνθήκη των Βερσαλλιών, χωρίς να έχει γίνει πόλεμος. Την καλεί να παραδειγματιστεί από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζορτζ Μάρσαλ, ο οποίος το 1947 υπερασπίστηκε την απόφαση για την παροχή βοήθειας στην Ευρώπη και στην ηττημένη του μεγάλου πολέμου, Γερμανία. Αν οι ΗΠΑ επέμεναν στη σκληρή στάση, το γερμανικό θαύμα δεν θα είχε συντελεστεί, επισημαίνει η εφημερίδα.
Η Handelsblatt αποδομεί τη στρατηγική Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι η εμμονή στην "τιμωρία" των κρατών με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος (ακόμη κι αν "κορόιδεψαν" τους εταίρους τους και έζησαν περισσότερο πλουσιοπάροχα απ' ότι άντεχε η οικονομία τους), αλλά και η επιμονή στη συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωσή τους θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκούμενα αποτελέσματα. Η επιβολή λιτότητας και οι απειλές προς του δανειστές θα προκαλέσουν διόγκωση των κρατικών χρεών, αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα και θα οδηγήσουν την Ευρώπη στην αποτυχία.
Αναφερόμενη στο ελληνικό πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος, σημειώνει ότι είναι το μεγαλύτερο που έχει ποτέ επιχειρηθεί εν καιρώ ειρήνης. Τηρουμένων των αναλογιών, αν η Γερμανία καλείτο να προχωρήσει σε αντίστοιχες περικοπές, θα έπρεπε να καταργήσει τα επιδόματα για ανηλίκους, τις ένοπλες δυνάμεις, τις κρατικές επιδοτήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
H μετατροπή των υπερχρεωμένων κρατών σε "προτεκτοράτα" ενέχει κινδύνους, σημειώνει η εφημερίδα. "Τα χρέη των Ελλήνων και των Ιρλανδών είναι μεγάλα, αλλά η περηφάνια τους μεγαλύτερη".
Επιπλέον, εκτιμά ότι η πολιτική που τους έχει επιβληθεί, όχι μόνο δεν δημιουργεί συνθήκες ανάκαμψης, αλλά τις καταστρέφει.
Υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες την επαχθή για τη Γερμανία συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία έληξε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Handelsblatt γράφει ότι η Γερμανία γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπίσεις τους ηττημένους: Εκείνος που οδηγεί στα κράτη που έχασαν ένα πόλεμο στην απώλεια και του μέλλοντός τους και οδηγεί σε νέο πόλεμο.
"Η πολιτική της Μέρκελ δεν οδηγεί στον πόλεμο, αλλά οδηγεί στην ανασφάλεια και στη δυσαρέσκεια", υπερθεματίζει ο αρθρογράφος.
O άλλος δρόμος, συνεχίζει οδηγεί στην αναμόρφωσή των ηττημένων.
Όπως είχε δηλώσει πριν από έξι δεκαετίες ο Τζ. Μάρσαλ, "η πολιτική μας δεν είναι ενάντια σε κράτη. Είναι ενάντια στην πείνα, στη φτώχεια, στην απελπισία και στο χάος. Στόχος μας είναι η ανάνηψη της παγκόσμιας οικονομίας.
enet.gr