Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Νέα στρατηγική για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης

Σε πέντε στρατηγικούς στόχους εστιάζει η στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ, που περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την εξάρθρωση διεθνών εγκληματικών δικτύων, την πρόληψη της τρομοκρατίας, την προστασία των πολιτών, των επιχειρήσεων και των εταιριών από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, την αύξηση της εξωτερικής ασφάλειας διαμέσω της έξυπνης διαχείρισης των συνόρων καθώς και την ενίσχυση της ετοιμότητας και της ικανότητας της ΕΕ να αντιμετωπίζει κρίσεις.

Η Σεσίλια Μάλμστρομ, Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων που παρουσίασε νέα μέτρα πάνω σε αυτούς τους άξονες εσωτερικής ασφάλειας, υποστήριξε ότι διάφορα είδη εγκλήματος που πολλές φορές θεωρούνται τοπικά φαινόμενα, συνδέονται με παγκόσμια εγκληματικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται τόσο μέσω συνόρων όσο και στον κυβερνοχώρο.
«Η τρομοκρατία, το οργανωμένο διασυνοριακό και ηλεκτρονικό έγκλημα, καθώς και οι κρίσεις και καταστροφές αποτελούν τομείς στους οποίους πρέπει να καταβάλλουμε από κοινού προσπάθειες και να συνεργαστούμε για να αυξηθεί η ασφάλεια των πολιτών, των επιχειρήσεων και των κοινωνιών μας σε όλη την ΕΕ» τόνισε η κ. Μάλμστρομ, καλώντας όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.
Όσον αφορά στα διεθνή εγκληματικά δίκτυα, η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει την ταχεία κατάσχεση και δήμευση των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ενώ καθιερώνει και την ανταλλαγή των μητρώων ονομάτων επιβατών αεροπορικών εταιριών εντός ΕΕ.
Παράλληλα, στα ζητήματα της πρόληψης της τρομοκρατίας, η Επιτροπή ζητά τη δημιουργία ενός προγράμματος παρακολούθησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενώ προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκού κέντρου για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, που θα συγκεντρώνει εμπειρία και γνώση σε θέματα διερεύνησης και πρόληψης των εγκλημάτων αυτών.
Στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, η επιτροπή μελετά τρόπους για την πιο έξυπνη διαχείρισή τους, ενώ καταρτίζει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών. Στις αρχές του 2011, αναμένεται η παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων (eurosur 2011), του οποίου η λειτουργία θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Frontex.

www.newscode.gr