Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Εργασία το Σάββατο και συμψηφισμό υπερωριών με μείωση ωραρίου, ζητεί ο ΣΕΒ


Εργασία και το Σάββατο, με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης, καθώς και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας, σε ορίζοντα τετραμήνου, περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΣΕΒ για «την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα».

Ειδικότερα, προτείνει ως λύση το συμψηφισμό της υπέρβασης του ημερήσιου ωραρίου που πραγματοποιείται εντός της εβδομάδας έως 2 ώρες πέρα του 8ώρου και να επιτρέπεται η απασχόληση την έκτη ημέρα με χορήγηση αναπληρωματικής ανάπαυσης.

Στα εργασιακά, οι προτάσεις του ΣΕΒ περιλαμβάνουν ακόμη τη μείωση κατά 50% (από 8% σε 4 %) του ποσοστού των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.ά.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Ο ΣΕΒ παρέδωσε την Τετάρτη στον υπουργό Ανάπτυξης, Μ.Χρυσοχοΐδη, μελέτη για «τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα».

Τα εμπόδια που καταγράφονται ξεπερνούν τα 230 (η υποχρέωση από το Μνημόνιο ήταν να καταγραφούν 30) και εκτείνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης: από την αδειοδότηση και την καθημερινή λειτουργία μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρίας.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με όσα λέει ο ΣΕΒ, ότι το Δημόσιο βάζει εμπόδια ακόμη και στις
εξαγωγές προϊόντων ή στις προσλήψεις προσωπικού.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, στις προσλήψεις η διαδικασία προβλέπει τήρηση ειδικού βιβλίου, αναγγελία της πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, υποβολή πίνακα προσωπικού στην επιθεώρηση εργασίας κ.ά., ενώ για τις εξαγωγές το κράτος πέρα από την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ, μεταξύ άλλων δεν αναγνωρίζει τις δαπάνες για εμπορικά ταξίδια και δεν επιτρέπει την προσωρινή εξαγωγή προϊόντων που προορίζονται για εκθέσεις στο εξωτερικό.

Στα «περίεργα» των κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία περιλαμβάνονται ακόμη τα όρια στο ύψος των αποθηκών που είναι 11-12 μέτρα και το γεγονός πως το υπουργείο Μεταφορών θεωρεί τα άδεια κοντέινερ ως εμπορεύματα, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η μεταφορά τους από τα ΙΧ φορτηγά, ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων, αλλά να γίνεται υποχρεωτικά από τα ΔΧ, έναντι κομίστρου.

Ο ΣΕΒ ζητεί, μεταξύ άλλων, να καταργηθούν τα χαρτόσημα, μεγαρόσημα, παράβολα, να παύσει η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες, καθώς και να καταργηθεί το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο ΣΕΒ προτείνει επίσης κατάργηση επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις οποίες περιλαμβάνονται, το Δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, αλεύρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων, στο ελαιόλαδο (για την καταπολέμηση του δάκου), στα κεριά (για το ταμείο κληρικών).

Ο Σύνδεσμος εισηγείται επιπλέον απελευθέρωση (κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών) για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, «εξορθολογισμό» των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί.

Στο μέτωπο, των τιμών οι επιχειρήσεις ζητούν ακόμη απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, κατάργηση της διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές - συγχωνεύσεις.

Ζητεί επίσης «ορθολογική» τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του νερού, όπως επίσης και των λιμενικών υπηρεσιών.

Προτείνει εξάλλου κατάργηση των περιορισμών για εγκατάσταση-επέκταση-εκσυγχρονισμό βιομηχανιών και αποθηκών στην Αττική, απελευθέρωση των μεταφορών με ελεύθερες άδειες για ΙΧ φορτηγά, απελευθέρωση της παραγωγής ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη (bake off), κατάργηση του περιορισμού τα φαρμακεία να ανήκουν κατά 51% σε φαρμακοποιούς και των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας και επιβολή ΦΠΑ στα ΕΛΤΑ.

Συνολικά, η μελέτη του ΣΕΒ εντοπίζει τις πηγές των εμποδίων στους εξής παράγοντες:

- Συναρμοδιότητες υπουργείων και φορέων (αλληλοεπικαλύψεις).

- Έλλειψη συνεργασίας συναρμοδίων υπηρεσιών.

- Παρεμβολή Επιμελητηρίων και επαγγελματικών συνδέσμων κυρίως για είσπραξη μη ανταποδοτικών αμοιβών ή υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιών τους.

- Άγνοια λειτουργίας της αγοράς. Μη συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα.

- Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.

- Πολυνομία.

- Νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού.

Τονίζει ακόμη ότι τα περισσότερα από τα εμπόδια δεν αφορούν ένα υπουργείο ή φορέα, αλλά περισσότερες υπηρεσίες του κράτους.

Για παράδειγμα, η βιομηχανία τροφίμων εποπτεύεται ή ελέγχεται από 6 υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Υγείας, Οικονομικών, Θαλασσίων Υποθέσεων και Εργασίας).

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε τη μελέτη «πολύ χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Απο την πλευρά του ο κ. Δασκαλόπουλος, τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα περνά σε καθημερινή βάση απο συμπληγάδες, ενώ ανήγγειλε ότι ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στη δημιουργία παρατηρητηρίου διοικητικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις με βάση τη μελέτη.